torsdag, mars 05, 2009

Könskriget

En het diskussion rörde upp minnen om en bok som heter "Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen". Köp den. Den kostar bara 36 kronor.

Diskussionen vars ämnen som fick mina kaotiska minnesbankar att hosta fram dessa neuronladdningar handlade om oss män och vårt våld mot kvinnor, och om huruvida det egentligen finns en "sjuk man" eller om det bara handlar om ett nedärvt beteende hos oss män.

Jag känner mig sällan ordentligt tillhörig en viss traditionellt avgränsad grupp, och skulle inte bli direkt upprörd om någon kallade mig "svennejävel" eller "viting".
Men en man är jag definitivt, med alla våra brister och fel, och att vara man är inget jag hade önskat på någon annan människa.

Mina vänner och debattörskor ritade en bild av män som ett väsen som inte behöver vara sjukt för att begå brott mot kvinnor. "För vad är egentligen sjuk, var går gränsen mellan manligt beteende och sjukdom?". Anders Eklund och Toni Alldén, jägaren som dödade carolin, samt de finska skolmassakrerna fick stå som exempel på att män av väljer kvinnor som mål för sitt våld.
De bakomliggande anledningarna till våldet fick vara outredda, eftersom debatten lutade mer åt specifika exempel på mäns våld mot kvinnor och olika definitioner av "sjuk" och andra avstickare.

Jag hade i vanlig ordning velat få tre minuters oavbruten uppmärksamhet för att lyckas plädera för min sak, men i många fall är lunchen för kort och åsikterna för många för att ens jag skall orka lyssna på mig själv när jag försöker renovera mina illa beskjutna argument.

Mitt i snöstormen av marginellt avvikande åsikter kastade jag i hur som helst in betet:

"Men såhär då? Mäns våld mot kvinnor har att göra med extremt komplexa orsaker som i grund och botten orsakats av sex och dess enormt centrala roll hovår art, precis som andra arter. Alla våra beteenden är mer eller mindre sexuellt motiverade. Vi klär oss i fina fjädrar, vill äga imponerande saker och stora landområden, vi försöker se så attraktiva ut som möjligt och sedan slåss vi om alla dessa saker, beteenden som vi gång på gång beskriver som sexuellt motiverade hos andra djur. Varför kan då inte beteendet hos ett så komplext djur som människan vara motiverat av samma sak?".

Hilarity ensues, som det heter på engelska, och lunchen avbryts vid ungefär den här tidpunkten. Jag lämnas undrande vilken del av min teori som "motståndarsidan" egentligen avviker så radikalt från.

Vi är väl djur, eller tillskriver vi oss några människospecifika biologiska egenskaper som inte hör till riket animalia? Vi är inte långt från den evolutionära grenen som chimpanserna sitter på, så varför skulle människans beteende avvika från människoaporna på ett såpass radikalt sätt som verkar föreslås? Ockhams rakkniv innebär ju att man inte ska föra in fler företeelser än nödvändigt för att förklara en observation.

Det verkar vara bekvämare att beskriva män som kapabla till vad som helst, och sedan som en ninja i natten styra diskussionen vidare från ren "könsdiskriminering" genom att påstå att "vilken människa som helst är ju kapabel att göra vad som helst under rätta förhållanden förstår ni". Här säger jag NEJ och vill gärna gå vidare på det första som sades, nämligen att just män skulle vara mer benägna till våld. Det ÄR vi bevisligen, och mäns våld riktar sig av någon anledning mot kvinnor.

Kan det vara så att beteendet har fungerat tidigare, hur hemskt och kallt det än kan låta? Är det kanske så att varje civilisation är uppbyggd av en man som står sträckt över en utnyttjad kvinna? Hur hårt skulle det slå om vi fick reda på att könsdiskriminering inte är något vi män ens behöver göra medvetet? Att det är något vi gjort hela vägen hit? Precis som att en gammal skräpgenstump kan dyka upp ibland och ge oss en svans eller hår på hela kroppen kan kanske ett beteende dyka upp från människans förflutna och slå rot i en störd hjärna och manifestera sig i en könsdiskriminerande skolskjutning eller ett våldtäktsmord.

Hur konstigt låter det?
Att bara rycka på axlarna och säga att män helt enkelt ÄR si och så verkar lätt onyfiket.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner mig tvingad att kommentera dig Anders. Men jag vet inte riktigt varför, för jag är inte säker på vad du säger. Är du för eller emot mäns våld mot kvinnor? ;-)

Nej, alltså. Du verkar måla upp en skiljelinje mellan två förklaringar till mäns envisa våld mot kvinnor: 1) det är en sjukdom eller defekt eller 2) något genetiskt eller ett naturligt beteende. Och så gör du jämförelser med djurriket.

Vi är djur. Både män och kvinnor alltså. Sure. Men vad säger det i sammanhanget? Djurriket har såväl patriarkat som matriarkat. Könsstyrt våld finns också i djurriket, men inte överallt. När vi ser en spindelhona käka upp hanen hon parat sig med tänker vi inte "könskrig", vi tänker att "tänk så spännande naturen kan vara". Jämförelsen säger mycket litet oavsett "sida". En sak som däremot skiljer människan från alla andra djur är våra sociala strukturer. Och det är också där förklaringen till mäns våld mot kvinnor ligger. Årtusenden av nedärvda sociala mönster som premierar mannen och uppmuntrar maktklyftor. I grunden är förklaringen densamma som förklaringen till löneklyftor. Mitt svar är alltså varken 1) eller 2) utan 3): en kulturell och samhällsgemensam defekt som ger män orättvis makt över kvinnorna. Jag behöver inte dra hela visan om patriarkatet även om jag skulle vilja.

Nästa fråga: vad gör vi åt det hela? Att debattera huruvida vi ska skylla på Darwin eller inte tar oss ingen vart!

iLEZ sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
iLEZ sa...

Jag måste lära mig att uttrycka mig kort och koncist tror jag! ;D

iLEZ sa...

Anders!
Jag är såklart emot våld i alla dess former, men frågan jag lite luddigt försöker lyfta är om det är som du säger: "Årtusenden av nedärvda sociala mönster som premierar mannen och uppmuntrar maktklyftor".

Du lurar på en sociologisk förklaring, och vad är sociologi om inte applicerad biologi? =) http://www.xkcd.com/435/

"En kulturell och samhällsgemensam defekt som ger män orättvis makt över kvinnorna."

Vi håller med varandra, även om jag vill söka en förklaring i ett mindre abstraherat forskningsfält, som jag dessutom kan lite mer om än sociologi.

Det är lätt för mig att se biologiska orsaker i upprepande mönster, och när någon smartass kommer och härjar med sociologi viftar jag bara med händerna och säger att det är fortplantning som ligger till grunden för alltsammans, och det gör jag nu också. Bara för att något är naturligt behöver vi dock inte acceptera följderna, se "nästa fråga" nedan. :)

"En sak som däremot skiljer människan från alla andra djur är våra sociala strukturer."

Och hur kom dessa sociala strukturer till? Varför är det så att just de fysiskt starka männen tagit sig sådan otillbörlig makt? Det är rätt lätt att snegla på gorillorna och extrapolera framåt och tänka sig hur deras samhälle skulle se ut. Hoppet över till memetiken gick inte över en kväll och jag kan inte tänka mig hur samhällsstrukturen inte skulle kunna smittas ner de givna genetiska förutsättningarna.

I djurriket - som vi tillhör - pågår evolutionen för fullt, och eftersom racet gäller fortplantning och bara de genetiskt starka får fortplanta sig så premieras ju beteenden som "överlistar" motparten. Hanarna vill vara där och spänna på honorna och racear om det, och honorna vill bara ha de passande hanarna och racear mot dom om det. I djurriket resulterar detta i både patriarkat och matriarkat, vilket egentligen är ointressant i sammanhanget! I vårt fall patriarkat.

Det finns enormt många exempel på utvecklade "försvarsmekanismer" mellan hanar och honor, varför skulle inte detta genetiska "krig" influerat också memetiken hos människor? Memetiken har ju evolverat fram precis som alla andra egenskaper hos oss, om man inte har någon religiös övertygelse förstås.

På tal om det skyller jag detta på Darwin lika mycket som jag skyller på Newton när min bil sladdar av vägen. =)

Nästa fråga ja!
Om vi vill få bort mäns våld mot kvinnor bör vi ändra vilket djur vi är från grunden upp. Vi snackar venus av willendorf, kvinnans rätt till njutning, religiösa ok som kastas av, fildelning! Mööh! (En ska bort)

På riktigt, hur ska vi kunna utvecklas, gå framåt och ändra vår syn på hur och varför vi ens umgås över könsgränserna? Det är svårt när Aftonbladet är där som den fullaste personen på festen och skriker "Så har svenska kvinnor sex på semestern! Därför är din man otrogen! Läs allt om 'et! *hick*", och när media har ett nästan bokstavligt tag om våra bollar och rycker när vi ska konsumera lite mer. Men det är ett annat raljerande bloginlägg. ;)

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet