tisdag, mars 31, 2009

Ingen idé

Ok, jag brukar sällan skriva om kvällstidningarna på trastfolk. Hela sidan skulle bara bestå av ett enda långt raljerande inlägg om hur idiotiska människor kan vara. Men idag gör jag ett undantag eftersom jag såg ett så pass bra exempel på vad jag tycker är fel på internet.

Att anonymitet gör att folk blir taskiga och säger saker de normalt inte skulle säga ansikte mot ansikte är väl känt. Men min teori är att anonymitet också sänker människors förmåga att tänka själva med ca 50%. Case in point:
Artikeln handlar alltså om det senaste "rikslarmet" om kycklingkött, och glasbitars uppdykande i detta. Rubriken är 40 pixlar hög. En ganska stor rubrik. Det står bland annat "INGEN IDÉ ATT RÖNTGA" i rubriken. Ganska tydligt och i klartext. Det sista stycket i artikeln är ett citat från kirurgen som också citeras i rubriken. Kirurgen säger att det inte är någon idé att röntga efter glas i människokroppen eftersom det inte är säkert att det syns.

Den första kommentaren kommer inte ens 130 pixlar nedanför sista ordet i artikeln. Som ni kan läsa undrar personen i fråga om det inte går att röntga efter glas i kycklingförpackningarna. Visst, man kan försvara frågeställaren genom att säga att han menar att man ska röntga kycklingpaketen redan i fabriken och inte de människor som ätit glaset, men då missar man poängen. Rubriken säger "INGEN IDÉ ATT RÖNTGA", artikeln säger "det är inte säkert att glas syns", och på något sätt har personen som lämnat den enda kommentaren missat poängen med i princip hela artikeln innan han kommenterat.

För vidare studier i det här fenomenet rekommenderas Youtube där i princip varje video med någon som helst kommentardiskussion bjuder på fantastiska exempel på att nu kan verkligen vem som helst använda internet. Man kan tro att regnbågen från din vattenspridare är ett tecken på föroreningar i vattnet. Man kan tro att europa är ett land. Man kan i princip vara hur dum som helst. Välkommen till internet.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet