onsdag, mars 04, 2009

Det dagliga slitet

Såhär har jag spenderat de senaste dagarna. 1.5 skärmar med InDesign och 0,5 skärmar med pirate-bayrättegången. Tyvärr tror jag att "våran" sida åker dit så det smäller om det, och ett prejudikat skapas som kan användas för att stänga ner i princip vilken europeisk del av internet som helst som hotar ett tillräckligt stort amerikanskt ekonomiskt intresse. "Skype hotar Telias ställning som en traditionell leverantör av telekommunikation. Vi stämmer dem för förlorad inkomst."

Ingen över 30 i rättssalen har någon som helst koll på tekniken eller om hur fildelning fungerar. Alla verkar tro att själva tekniken står inför rätta och att det på något sätt är möjligt under svensk lag.

Den åklagande sidan står på sin sida med darrande underläppar muttrar stora ord om hur de förlorar pengar på grund av en ny teknik de inte är med på och vill att svenska rättssystemet på något sätt skall hindra den.

Liknelsen vid häst-och-vagn-problemet är fruktansvärt bra: "Om bilen uppfanns idag skulle kuskarna stämma skiten ur bilbolagen för förlorad inkomst", etc etc. Ännu bättre är frågeställningen: "Om DN har en annons om 'massage', som senare visar sig vara en annons för en bordell, vilket har hänt många gånger; anmäler du då Johannes Gutenberg, ansvarig utgivare, redigerare, tryckeri, tidningsbud, läsare, annonsör, eller den som besöker bordellen?". Några killar har satt upp ett ställe där ett gäng personer kan byta uppgifter om vad de har för saker på sina datorer att dela med sig av, lite förenklat. Personerna som begår brottet stäms inte, utan de som tillhandahållit tekniken, vilket är kusligt likt häst-och-vagn-liknelsen.

För någon som är insatt om hur Bittorrent fungerar framstår hela rättegången som hopplöst förvirrad och föråldrad. Inget brott har begåtts av de åtalade, som sitter i en rättssal enbart på grund av att direktörer för amerikanska mediaföretag inte orkat hänga med i utvecklingen och bestämt sig för att krossa dem istället.

1 kommentar:

Anonym sa...

Word.

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet