torsdag, februari 26, 2009

"Hur ska artisterna få betalt då?"

Klicka för större bild
Ovanstående fråga har ställts av gamla branschtalibaner under mången fildelningsdebatt. Här är ett förslag som två mosiga hjärnor, jag och 3z, tänkte ut under pendlingen till jobbet. En längre brainstormning skulle säkert resultera i en ännu mer genomtänkt idé, men det här är i alla fall en konstruktion som skulle innebära att fildelning var laglig, och rätt personer fick rätt betalt, samt att upphovsrätten inte får så hårda smällar den tycker sig få just nu.

Några förutsättningar:
1. En "internet-skatt". Eller skall vi säga "en höjning av uppkopplingsavgift"? Är inte så hemskt som det låter. Se exempel nedan.
2. Total anonymitet och transparens via öppen källkod.
3. När ni läser texten, tänk er ett "t.ex" innan varje siffra och liknande.

4. Sammarbetsvilliga copyright-ägare.

Ett exempel!
Användaren Jens (till vänster) har är kund hos internetleverantören ComSlem. Jens har installerat ett program på sin dator som håller koll på vilken musik han lyssnar på, vilka filmer han tittar på, och hur han får tag på dessa.

Vi kallar programmet för Intendenten. Programmet, som har öppen källkod, skickar datan anonymt till internetleverantören. Intendenten har även ett användarinterface, liknande en equalizer på en stereo, där Jens kan ställa in hur hans pengar fördelas mellan de olika typerna av media han kan konsumera på internet, vare sig det är musik, filmer, pr0n, nyhetstjänster eller kanske till och med vanliga program.

På det här sättet får Jens rätt att själv fördela 10% av sin ersättning. De resterande 90% fördelas enligt statistiken som samlas in av Intendenten. Dessa siffror speglar alltså Jens faktiska konsumtion.

Jens laddar sällan hem filmer, så reglaget för fördelning av pengar till filmbranschen står nästan på noll. Däremot gillar Jens musik och laddar alltid hem den senaste jazzen, så en stor del av Jens manuella ersättning har öronmärkts till fördelning till musikbranschen och till de grupper han lyssnar så ofta på. Intendenten har förstås ett plugin till Jens portabla mp3-spelare, så den musik Jens lyssnar på när han sitter på bussen kan såklart också loggas.

Jens far Arsibalt är av en lite försiktigare natur och har inte ens programmet installerat. Arsibalts ersättning fördelas därför enligt ett genomsnitt baserat på övriga användares konsumtion. Arsibalt har därmed ingen rätt att gnälla när han hör samma låt på radion om och om igen eller när alternativen vid biografen består av Coca Cola presenterar Spiderman 1, 2, 3, 4 ,5, 6 och 7.

Det finns med andra ord tre engagemangsnivåer:
1. Arsibalt, som inte installerar något och bara surfar på som vanligt.
2. Personer som inte ställer in hur sina 10% fördelas. 100% av ersättningen fördelas istället baserat på den insamlade statistiken.
3. Jens, som utnyttjar programmet till max med allt vad användardefinerade ersättningsnivåer och tilläggsprogram till mediaspelare innebär.

Jens går en dag ut på en torrent-sida eller vilken annan tjänst som helst och drar ner skivan "XYZ" av av gruppen "The hypotheticals". Nerladdningen registreras i Intendenten bakom kullisserna. Jens har även valt att låta sina mediaprogram (t.ex Windows Media Player eller iTunes) vidarebefodra exakt statistik på lyssningar och tittningar till Intendenten.

Skivbolaget bakom "The Hypotheticals" i sin hand får ta del av Jens "Ersättningspreferenser" och även hans faktiskta konsumtionsstatistik. Allt via Jens ISP, anonymt förstås, förutom vissa parametrar som t.ex land och ålder som kan användas av skivbolagen för att mäta framgång och resultat.

Alltså, Jens betalar, säg, 250 kr i månaden för sin internetuppkoppling. (Se punkt tre i förutsättningarna ovan)
100:- av dessa går direkt till internetleverantören för deras omkostnader.
150 kronor i månaden fördelas enligt uppdelningen 90% faktisk användning och 10% användadefinerade ersättningar. (10% är lite lågt, men för argumentets skull säger vi 10%).
Jens betalar alltså inte MER för att han lyssnar på en tusen låtar eller för att han laddar ner alla Batmanfilmer. Hans konsumtion vägs in på på samma sätt som Jens mammas konsumtion, och hon har bara laddat hem senaste Coldplayskivan och lyssnar på den i bilen varje morgon.

All data redovisas på ett transparent och anonymt sätt till t.ex musikkanaler på radio som kan spela den musik som folk uppenbarligen vill lyssna på, och till tv-kanaler som kan visa de filmer som folk uppenbarligen vill titta på. Inget hindrar för övrigt kanalen TVx att starta en egen bittorrent-tjänst med alla sina filmer och dokumentärer. Det spelar ingen roll om någon delar med sig av deras dokumentärer via en annan kanal, t.ex Pirate Bay eller via ett stort copy-party, intendenten håller ändå koll på den faktiska konsumtionen.

Men de som inte laddar hem saker via internet då? Om man bara vill kolla mailen och läsa nyheterna? Varför skall jag som bara gör det drabbas av en höjd internetavgift?
Jag har ingen aning.
Jag kan dock tänka mig tre svar på frågan:

1. "Du kan teckna abbonemanget vi kallar "Ludditen" som är begränsat till 64kbit/s. Tankar du hem en skiva från pirate-bay trots det skickar vi en räkning, vi känner ju din minsta rörelse efter att IPRED och FRA klubbades igenom. Ha. Och förresten, att bara kolla mailen och kolla nyheterna borde inte ta mer än, säg, 200 mb i månaden, så vi stryper ditt abbonnemang till den datamängden, alternativt tar vi betalt för varje extra megabyte. Se bifogad kostnadslista. Det här tjänar vi ballepengar på."

2. Inom en snar framtid, eller t.o.m redan nu, finns det inget som heter "jag kollar bara min post på internet". Så snart du vill titta på en repris eller ytterligare material så finns den nästan bara att tillgå på TVx.se eller motsvarande internetsida. En jämförelse som fungerar till en viss gräns är vägskatten/trafikförsäkringsskatten/kommunalskatten. "Varför skall jag som kör så försiktigt betala för de som sliter på vägen och kör sönder trafikskyltar eller krockar på fyllan? Jag låter ju bilen stå på vintern så plogning har jag ingen nytta av heller."

3. En del av din höjda internetavgift skulle ju även gå till att du som medborgare har tillgång till alla myndigheter 24 timmar om dygnet. Du kan deklarera, gå i och ur kyrkan, registrera partnerskap, skicka in mätarställningarna på din el, betala p-böter, ansöka om bygglov, sköta bankärenden och beställa färdtjänst. Och förresten! Nämnde vi att det här ersätter den skabbiga gamla TV-avgiften helt? För det gör den.


"Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig" frågar sig den gamle Björn Ullvaeus och stryker sitt skägg, tar en slurk Moétchampagne och stirrar ut över ett kulturellt ökenlandskap dominerat av gigantiska skivbolag.

Ja, det ska det.
Det är ingen som sagt att det skall vara lätt att betala för sig, men katten är ur hatten, Pandoras ask är öppnad, hjulet är uppfunnet, bomben är släppt, the shit has hit the fan, och nu lever vi i en övergångsperiod där vanliga människor blir kriminaliserade för att de vill konsumera kultur. Vem som helst ser att pengar kan användas på bättre sätt än att stifta lagar mot fildelning och jaga konsumenter.

Och om piratkopiering dödar mediebranschen håller jag gärna i kniven, för i dess nuvarande form kan den inte dö snart nog.

7 kommentarer:

Cris sa...

*står upp o applåderar*

Unknown sa...

Jag är helt med på att den enda vettiga lösningen är någon form av fast avgift - men är inte så säker på ett system som loggar användande. Det kan lätt missbrukas på gammalt spam-maner; man skickar fejkad statistik för att höja snabbt ihopsnickrade verk som ingen egentligen lyssnar/tittar på, och kräver sen en del av kakan.

Sen måste man också ta hänsyn till dom som helt eller delvis står utanför. Idag är det tex svårt att kopiera konsol-spel (och fortfarande helt omöjligt att kopiera spell till PS3an).

Anonym sa...

Nej, jag skall inte betala för andra personers konsumtion av varor. Skall jag betala för andra personers veckohandlingar på ICA med?

iLEZ sa...

Anonym, läs gärna mitt lite röriga inlägg igen och se om du kommer fram till att du betalar för någon annan även efter andra genomläsningen.

Du betalar ju enligt förslaget en fast avgift (precis som vilken internetavgift som helst) sedan är det fritt fram att själv konsumera hur mycket eller lite du vill.

Den obligatoriska avgiften du betalar för att köra din bil på svenska vägar är liknande, men den är ju i jämförelse orättvis, eftersom du betalar baserat på hur andra människor _i din ålder_ kör. Bananas!

iLEZ sa...

sasq: Håller med. Det första jag tänkte på var vad som skulle hända med alla zombie-arméer av virusinfekterade burkar som skulle kunna användas i diverse bedrägliga aktiviteter. Något skulle ju förstås göras för att förhindra att något sånt skulle ske.

Jag är ingen säkerhetsexpert, men eftersom vi kan deklarera och betala räkningar över internet borde man kunna komma på någon form av lösning som skulle göra det personligt.

Och vad gäller konsol-spel har jag ingen aning om hur lösningen skulle bli. Har nyligen stigit in i konsolvärlden och tvingas ju tyvärr köpa mina spel på plastskivor på det gamla sättet. Skulle vara trevligt med en Steam-liknande lösning till konsolerna.

Distribution av programvara i största allmänhet har jag inte riktigt samma övertygade åsikter om som när det kommer till film och musik... av någon anledning.

Konsollmarknaden har inte samma tradition av öppenhet som PC/Mac-världen har. Tillverkarna vaktar avundsjukt sina IP och har liksom konstruerat konsollerna från grunden upp för att försöka förhindra att du gör minsta move de inte gillar. Lite svårt att övertyga dem om att implementera en helt ny distributionsmodell kanske?

Well well, modellen jag föreslår täcker ju bara in media som t.ex musik och film, men om alla storföretag hoppar ombord kan man ju utveckla den vidare till mjukvara också. På samma sätt som du köper licens att tillverka spel till t.ex Wii så skulle du kunna köpa licens för att distribuera spel via en P2P-tjänst till din konsoll. Jag vet int'. ;)

Anonym sa...

Jag skrev en artikel om finansieringen för ett tag sedan, den kanske kan vara av intresse. Se http://linus.blom.org/legaliseraFildelning.pdf

iLEZ sa...

Linus!
Nu har jag läst din artikel och kan säga att dina förslag låter mycket intressanta. Ska göra mitt för att se till att fler läser din artikel!

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet