onsdag, oktober 22, 2008

Orsak och verkan

Hemsk bild stulen från drevet.se

Jag letar med ljus och lykta på google och i diverse kolumnisters repertoar efter spåren av en debatt om älgjakt (eller jakt i allmänhet) och dess inverkan på redan våldsbenägna människor. Man kan inte undgå debatten om tvspel och huruvida de trubbar av ungdomar och inspirerar till våldsbrott. Min ovetenskapliga tes angående tvspelen, i korthet, ser ut såhär:

Felaktigt:
Frisk person + Våldsamma tvspel => Störd person => skolskjutning
Också felaktigt:
Störd person + Våldsamma tvspel => Frisk person
Rätt:
Störd person + Våldsamma tvspel => Störd person => skolskjutning
Rätt:
Frisk person + Våldsamma tvspel => Frisk person

Var är debattsidora fyllda med inlägg från oroade människor som undrar om jägarförbundet uppfostrar en arme av potentiella mördare och skolskjutare? Det skulle ju vara i enighet med pressens och allmogens stolta tradition; att helt missa poängen och dra felaktiga slutsatser. Om tvspel nu uppfostrar mördare borde ju älgjakten göra det också?

Eller varför inte värnplikten, som officiellt uppfostrar mördare, för sveriges bästa förstås.

Allvarligt talat borde man kanske titta på orsakerna bakom våldsbrott och inte symptomen de våldsamma personerna uppvisar. Våldsamma personer drar sig till våldsam underhållning. Det innebär inte att alla som konsumerar våldsam underhållning är våldsamma personer. Samma som det klassiska tricket:

- Alla puckon gillar sport!
- Men jag gillar ju sport! Och jag är inget pucko!

1 kommentar:

Anonym sa...

Skottpeng på den förälder som klär sitt barn i jägarmundering, sätter ett gevär i hans små händer och placerar honom framför en död älg. Vad vill dom uppnå med detta? Att införliva ungen i en fin gammal tradition? Eller få honom att inse att det är helt ok att döda fina djur för skoj skull? Braaaa.

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet