tisdag, februari 05, 2008

En jämförelse

Eftersom jag som bekant tvingas lyssna på P4 Dalarna dagarna i ända hör jag en hel del åsikter i vargdebatten. Det vanligaste är blödiga gamla tanter som ringer in och säger att man inte skall skjuta av vargen för den är så fin, vilket visserligen är bra, men det väcker ingen som helst reaktion från motståndarsidan, vilken ofta består av äldre karlar med manliga stämmor, mycket grovt dalmål. Resonemanget från rovdjurshatarsidan brukar låta något som så:

"Stockholmsbögarna ska ge fan i vad vi gör i dalarna. Vi kan skjuta av alla vargar om vi vill. I en eventuell omröstning om en etnisk rensning på vargen skall bara folk från dalarna få delta, och bara jägare. Stockholmarna kan inte uttala sig om vad vi gör i det här landskapet eftersom de inte vet något om hur det går till här."
Låt mig förklara rovdjurshatarnas logik med en liten jämförelse:
"De där lantisarna kan dra på sig en lovikamössa och hoppa i Siljan. Vi stadsbor har nämligen bestämt för att inte släppa in företag från landsbygden på våran börs, inte heller skall dalarna få ta emot gods som transporteras via våra städers hamnar. Vi stänger också av våra tv-sändningar och river sändningstillståndet för våran komediserie Radio Dalarna. För att vi vill. Alla större företag säljs och amerikanskt toalettpapper köps för vinsten för att sabotera för landet ytterligare. Sen byter vi namn från Sverige till "Stjärtgossarnas land" när vi ändå håller på."
Om inte alla får vara med och bestämma blir det löjligt hur man än ser det. Varför skulle dessa neandertalare tillåtas hålla ekosystemet som gisslan? På vilka vetenskapliga grunder kan en jägare i skogen ta ensamma beslut om det biologiska mångfaldet?

Nu är det skillnad på jägare och jägare, men en liten grupp infekterande element i jägarkåren förstör för alla. Fanatikerna ägnar sig åt någon slags empatilös tribalism och verkar inte ha något intresse utanför den egna kommunen.

Inga kommentarer:

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet