tisdag, januari 22, 2008

"Radio" Dalarna

Jag sitter i den ytterst besvärliga sitsen att vara en smyg-musik/media/smakneurotiker som är tvungen att lyssna på Radio Dalarna hela dagarna. Jag skulle gärna sluta skriva här och invänta de empatiska kommentarerna från mina medlidsamma läsare, men för de som ännu inte förstår eller kanske inte vet vad Radio Dalarna är kan jag förklara.

Radio Dalarna är från början en komediserie som Sveriges Radio tog fram i hemlighet för att skoja med den typiske dalmasens dialekt och lite bonniga attityd. När ingen i dalarna uppfattade att hela kanalen var ett skämt bestämde sig SR för att det var för pinsamt att berätta detta och fortsatte sända som om inget hade hänt. När det dessutom, på en kickoff i Tällberg, visade sig att de dalmasar som man med skrattet bubblande i magen anställt inte heller förstod att det hela var ett skämt beslöt man sig i samråd med regeringen för att skjuta till mer pengar till nyanställningar och utvidgning av kanalen för att försöka släta över fadäsen.

Snart skulle den första riktigt stora utmaningen för Radio Dalarna uppenbara sig. Vargfrågan. Efter interna konflikter beslöt man sig för att programledarna till varje pris skulle hålla sig otroligt neutrala, men nämna vargdebatten så ofta man kom undan med det. Sedan skulle diverse vargnazister släppas igenom i debatt och intervju och ytterligare bidra till parodin av dalmasarnas intellektuella förmåga. Liknande taktiker infördes i kvinnofrågan och miljöfrågan.
För att öka lyssnarantalet köper man också in den allra senaste musiken från vinnarna av Idol och ersätter arkivet med det som blev kvar mellan en krock mellan en lastbil från Bert karlssons countryöverskottsbolag, en långtradare full med 80-talshits och en personbil som för tillfället hade sex backar LP skivor med "Köppäbävisan" och andra tokroliga lustifikationer med dalaanknytning. Det hela köptes till vrakpris från Ronny, en trogen lyssnare som av en händelse rullade förbi olycksplatsen i sin epa-traktor och kunde ta tillvara musiken.

Detta är anledningen till att man får in mer musikalisk variation på ett 128Mb usb-minne än vad man har i hela Radio Dalarnas arkiv. I Januari 1992, i ett DJ-battle mellan Radio Dalarnas musikansvariga och en "Casio Kidz Tone Bank 500"-keyboard utan strömsladd, dog tre personer ur radiokanalens lag medan resten behövde vård hos terapeut. Två tog sig aldrig riktigt ur chocken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande! Men, man ska inte underskatta Casio Tone Bank. Såg du inte Uppdrag granskning? De används fortfarande som vapen i gängkrig i Göteborg. Den jag ägde som gängmedlem i Skäve på åttiotalet hade "Wake me upp before you go go" som förinspelat demo. Snacka automateld! Grabbarna nere på byn hade inte en chans!

issie sa...

helt underbart. casio kidz tonebank som värdig battlare till radio dalarna. jag skrattar så jag får ont i magen och måste titta bort. sen läser jag stycket igen och garvar lika hårt ännu en gång.

 
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet